Az évtized 5 meghatározó iroda- és élettér trendje

2016. december 14. 17:36 - Officebusters

Meglepő hírünk van az irodisták számára: az iroda, mint tér, amit eddig olyan jól ismertünk és markáns pro vagy kontra véleményt formáltunk róla, teljes átalakulás előtt áll. Az következő évtized irodája már nem arról fog szólni, hogy MIKOR végezzük el a napi feladatainkat, hanem, arról, hogy HOL.  Ahogy az előzőekben is már kitértünk erre a jelentős témára, a munkavégzés strukturája is alapvető változásokon megy át.

Gondolhatunk itt arra, hogy egyre nagyobb elvárásoknak kell megfelelni, egyszerre több és különösen többféle feladaton kell dolgozni, amelyek más-más munkastílust igényelnek. Értekezlet, telefonos egyeztetés, brainstorming, tárgyalás, tervezés, és még sorolhatnánk, mindez persze egy munkanapon belül.

Az irodai tér már túl szűk, túl ingerszegény vagy épp ellenkezőleg. Mindezeket mellett nem lehet szó nélkül elmenni, a változtatás szükségszerű, és a jótékony változást az okos tervezés fogja megoldani.

Az előremutató irodai trendek egyik alfája egy nagyon izgalmas szóösszetétel, a TECHITURE, amit az Octogon magazin úgy magyarított, hogy „épitech”. Ez indítja el az irodaterek újragondolásának lehetőségét.

  1. Dizájnközpontú technológia

Míg előbb a technológia kötött minket az íróasztalokhoz, a számítógépek, monitorok, amelyeknek fix helyet kellett biztosítani, helyhez kötötte azokat a hálózat, és mindenféle technológiai bonyodalom, a felhő-technológia, a wifi, a mobileszközök mára abszolút lehetővé teszik, hogy elszakadjunk a mára poroszosnak tekinthető egy ember-egy asztal-egy számítógép kombinációtól.   Elindul a munkavállalók „felszabadítása”. 

tumblr_n9yczggTLn1s103ldo1_r2_500.gif_500x280

 

  1.  Közös munka korlátok nélkül

Az új dizájntrendek a lélekölő tárgyalókat és sivár recepciós várókat is szabadságra fogják küldeni, a megbeszéléseket és a közös projekteket inspiráló környezetbe helyezik át. Ha az értekezleteket inkább a baráti nyaralás ötletbörzéjeként fogjuk fel, ehhez is egy kellemes környezetet választunk, ahol szárnyalhat a fantáziánk, nem fészkelődünk folyamatosan, viszont a kezünk ügyébe esik minden olyan eszköz, ami segíti a tervezést.   

  1. Az iroda, mint élettér

Napi 10-12 órát töltünk el a munkahelyünkön, mely grandiózus részét teszik ki az életünknek, akárhogy is számolunk. Az irodai munka jelentős részben ülve történik és agymunkát igényel - valljuk be, sokszor kifacsart citromként érünk haza. Mit lehet tenni ez ellen? Először is: nem érdemes spórolni az a jó irodaszékeken, ergonomikus bútorokon sem, hiszen egy kiváló hátfájás hetekre visszavetheti a munkában nyújtott teljesítményt. A második fontos pont: most, hogy már a technikai felszabadulásnak hála elhagyhatjuk az asztal-gép kombót, hagyjuk is el. Ennek a trendek éppen az a lényege, hogy az irodisták mozogjanak. Nos, nem (csak) irodajógában kell gondolkodni, hanem a különböző

munkafázisokat, mint például a régi céhekben, térben is más helyen, más-más környezetben végezhetjük. Szellemileg és fizikailag is frissítő, megnyugtató az, hogy a számunkra legbarátságosabb környezetet választhatjuk ki a klasszikus asztaltól a babzsákon át a kis beszélgetősarokig. Extrém, de szuper jó példa, hogy kiülhetünk egy szép télikertbe is, ha olyan kedvünk van. Találhatunk teret a lazításra, összpontosításra vagy feltöltődésre is.

  1. A sokféleséget megengedő  dizájn

Az egyenlőséget, egymásmellettiséget és egyéni preferenciákat tiszteletben tartó irodai élettér kialakítása legalább annyira fontos, mint a helyhez kötöttség alóli felszabadulás. Gondoljunk csak arra, hogy egy cégnél több generáció dolgozik együtt teljesen eltérő munkastílusban és tempóban, és mindegyiküknek kényelmes környezetet kell nyújtani. Ugyanígy a nők és férfiak is eltérő környezetben érzik otthonosan magukat. Pár éve egyre nagyobb visszhangot kap a introvertált/extrovertált ellentét: tudomásul kell venni, hogy míg sokan szertik a közösségi életet, a magányos farkasok viszont nagyon nem.

 Kép innen: © Bernard Rose Photography

  1.   Kényelmes fészek a költöző madaraknak

Ott tartunk, hogy nagyobb szabadságot kapunk az irodában, kisebb csoportokban, célirányosan, saját stílusunkban dolgozhatunk, de nem vezet ez elszigetelődéshez? Milyen veszélyeket rejt a mindenhol ott lehetsz, de sehol sem vagy otthon problémája?

Bár nincs biztos recept, a cégek általában tisztában vannak azzal, hogy milyen formátumban működnek, így a partnereknek, szabadúszóknak, home working munkatársaknak, és a „bennszülötteknek” is  otthonos, kényelmes, ösztönző környezetet kialakítására kell törekedni.

Szólj hozzá!
Címkék: design

A bejegyzés trackback címe:

https://officebusters.blog.hu/api/trackback/id/tr5912034069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása