Emberkínzás felsőfokon: kockafarmok

2016. október 03. 16:13 - Officebusters

Az élhető munkakörülményekhez való jog sárba tiprásának egy komplett panoptikum állít emléket: az iskolai típusú „belátni az elválasztó panelek alatt és a cipődről felismernek” mellékhelyiségtől – ahol pontosan tudjuk, hogy mit nem lehet nyugalomban végezni – az egyenlően felosztott magáncellás munkaállomásokig, azaz a kockafarmig. Most ez utóbbi méltatásába fogunk belekezdeni.

cubefarm.jpg

Az elmúlt 50-60 évben gyökeresen megváltozott az irodák kialakításának bevett gyakorlata, és nem biztos, hogy előnyére – hiszen a tisztességesen megépített válaszfalak helyét átvette a nagy hodály. Nyilván egyszerűbb (az üzemeltetés fejével gondolkodva) bérlőről bérlőre átalakítani így call centerről motorszalonra, onnan pedig fitness teremre az irodaházakat.

Ennek azonban az a mellékhatása, hogy a privát terek ma már egyre inkább fehér hollónak számítanak, és jellemzően egy közös téren kell osztoznunk kollégáinkkal.

Íme a dicső múlt: a kockafarm

Aki dolgozott már egyterű irodában, tudja: adottságként kezelheti, hogy a takarítónő reggel 7-kor akkor is porszívózik egyet az iroda szegletében, ha éppen tengeren túli hívást kell bonyolítanod. Hogy valahol folyamatosan csörög egy telefon, vagy a látogatóba érkezett GYES-es kolléganő gyereke taknyos képpel, üvöltve veri magát a HR-es Klárika előtti padlószőnyegen.  

Ennek a műfajnak az alfája az angolul csak nemes egyszerűséggel „kockafarmnak” (cube farms) csúfolt koncepció, mely az 1960-as évek  végén terjedt el két imádni való tervezőnek - Robert Prospt  és Herman Miller - hála  (utóbbi egyébként egy valóságos sztárdizájner, aki viszont már ilyeneket tervez)  Action Office II néven.  Elsősorban költségtakarékossági okokból, hiszen ezekben nem kellett állandó válaszfalakat kiépíteni. Ugyanakkor az egyszemélyes dobozok egy egyterű irodánál azért kicsit nagyobb mértékben garantálják a magánszférát a dolgozóknak.

 

 

De nem eléggé! Épp elég gyakori eset, hogy egy ilyen irodában dolgozva látni ugyan nem látjuk, de annál inkább halljuk mondjuk a szomszédos „egységekben” cseverészőket. Ugyanakkor teljesen halálra ítéli mind a csapatmunkát, mind az egyéni teljesítményt ez a doboztrollos munkastílus. Képtelenség például védekezni a hirtelen megjelenő kollégák ellen, hiszen egy normális szélcsengőt sem lehet felaggatni, minthogy nincs ajtó. És ugyanazt az ajtót becsukni sem lehet, ha a környezet zajszintje eléri a tolerálhatatlan szintet. 

Kollégák és egyéb állatfajták: itt elemeztük ki a 20+ legidegesítőbb irodaistatípust!>>

 

Így ugyan kétségkívül (és kéretlenül) értékes információkhoz juthatunk a legfrissebb sztárpletykák terén, azonban az előttünk tornyosuló feladatok legyűrése talán szenved némi csorbát. Ennek jegyében úgy tűnik, az irodisták kellőképpen gyűlölik is ezt a kialakítást.


Megszámlálhatatlanul sok vígjáték (az Office, ugye), sci-fi, de még egy Odaát rész (lent)
is feldolgozza a kockafarmokban zajló életet. A pálmát pedig az 1999-es Hivatali patkányok (fent) viszi. 


(Utána azt mondta: -Kilépek.)

 

Végkövetkeztetés:

 

Az Oxford Economics által végzett felmérés szerint meglepő módon a dolgozói elégedettségnek igen fontos feltétele, hogy zavartalanul lehessen a munkát végezni – a rangsorban ez előrébb végzett például, mint az ingyenes étkezés. A kutatásból az is kiderült, hogy a munkavállalók jelentős része úgy érzi, nincsenek eszközei arra, hogy védekezzen az ilyen jellegű zavaró hatások ellen.

Így aztán ördögi a kör: bár a kialakításon költséget spórolt, a produktivitás csökkenésével – amely garantálható ilyen körülmények között – biztosan veszteséget szenved a cég.

Via Forbes / Oxford Economics / Fotó innen
Kíváncsiak vagytok rá, hogy merre halad az irodák evolúciója, hol dolgozik majd az eljövendő generáció? Kövessétek az OfficeBusters blogot és Facebook oldalunkat, ahol megismerhetitek a 21. század irodáinak jövőjét!
12 komment
Címkék: kutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://officebusters.blog.hu/api/trackback/id/tr2111758591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2016.10.04. 09:28:53

Na ennel csak egy rosszabb van, az egyl

tobias2 2016.10.04. 09:41:06

@VT Man: Kétl-em. Egyébként az egyterű iroda ideális a siketeknek és nagyothallóknak.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.04. 09:47:45

Dolgoztam programozóként három-négy személyes irodákban, üzemeltetőként előbb nyolc személyes, de azonos munkakörben dolgozó kollégákkal, majd open office-ban, kb. húsz-huszonöt emberrel, totál eltérő munkákkal... ahol kettőnél többen vannak, az alkalmatlan normális munkára.

ghilea 2016.10.04. 10:36:54

Nagyjából minden verziót próbáltam már, mindnek van előnye és hátránya. Nyilván a végzett munka jellegétől és a dolgozótól is függ, agyalósabb munkához jobb a nyugodt környezet, és sokan vágynak arra, hogy otthonról dolgozhassanak. Én otthon mindig elúsztam, aztán jött az éjszakázás. Amikor egyedül dolgoztam (pl. egyetem alatt egy kis szakkönyvtárban), utáltam ha bejött valaki. Az utóbbi években próbáltam ki a közös, nagy irodát - és meglepően tetszik. Persze néha zavaró a zaj, és jó lenne egy kis magánszféra. De összességében van az a munkakör és az a dolgozó, ahol tényleg jó megoldás lehet.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2016.10.04. 11:39:49

A kockafarm legnagyobb hátránya a mások zaja okozta folyamatos stressz. Aki már foglakozott akusztikával, az tudja, hogy nem lehetetlen feladat a zajszintet durván lecsökkenteni úgy, hogy ez ne növelje meg durván a kockafarm létesítési költségeit.
Persze ehhez valódi hozzáértőket kellene alkalmazni és nem haverokat/rokonokat...

Jossarian 2016.10.04. 12:29:22

Akik az irodai ucsorgesen kivul masra nem alkalmasak azoknak meg ez is luxus. Oruljetek, hogy van ahol eltoltenetek eletetek egyik folosleges harmadat.

para_noir 2016.10.04. 13:50:45

@Jossarian: te meg nyilván világhíres rákkutató vagy :) :) :)

Bobby Newmark 2016.10.04. 14:17:12

@Jossarian: Mondjuk én hidakat tervezek egy irodában, talán az olyan kurvára nem fölösleges. Megnézném, te erre mennyire lennél alkalmas...

Bobby Newmark 2016.10.04. 14:17:49

Most tervezi a vezetőség, hogy ilyen kibaszott kockafarmos irodába költözik a cég. Az egy dolog, hogy feleződni fog az ingázási időm, de lehet, hogy végül ez lesz az utolsó csepp, hogy elkezdjek új munkahelyet keresni...

Nem mellesleg van egy kollegina, akinek a...khm...kacarászását még így, csukott ajtók mellett is három szobával arrébb is lehet hallani, közvetlen közelről meg halál komolyan _fájdalmat_ okoz a dobhártyámnak. Na, az egyterűben szerintem simán bárkit ki fog kergetni a világból.

Skywatcher 2016.10.04. 14:39:54

Ez a tipikus példája annak, hogy már nem emberek vagyunk, hanem termelőeszközök. Nem kell foglalkozni a személyes igényeinkkel, pofa be, dolgozz, termelj, minél olcsóbban, kevesebb ráfordítással, minél több hasznot.
Még 10 év egy 3 fős szobában voltunk a kollegáimmal. Annyira rugalmasan és flottul ment a munka, hogy mi vittük a cég húzóágazatának a komplett informatikáját a programozástól kezdve az adatbázisig, szervezésig, mindent. Ezt más cégnél egy komplett osztály, 20 fővel csinálja, mi évekig elbírtunk vele 3-an.
Aztán új épület, összeraktak minket egy nagyobb szobában egy másik 3 fős bandával. No itt már érezhetően romlott a munkamorál. A másik 3 kollega féligmeddig ügyfélszolgálatot is ellátott, tehát valamelyik folyton telefonált, néha mind a 3 egyszerre. Sőt, folyamatosan hallgattuk az egymás közti problémamegoldásaikat - természetesen ők is a miénket. Ugyanazon jellegű problémák megoldási ideje kb 50%-al nőtt, mert képtelenség úgy odakoncentrálni, ha közben ketten magyarázzák az ügyfélnek, hogy kattintsanak a jobb felső sarokba jobbegérgombbal.
Ezután következett a kegyelemdöfés: cégösszevonás, vadiúj irodaház, 50 fős szobával!! Neszebammeg nyugodt munka! Egyik oldalról unix parancsok támadtak a fülemnek, diszk kvótákkal meg raidekkel, a másik oldalról egy kolleganőt vezettek be az exceltáblák rejtelmeibe, és innen-onnan családi problémák, feleséggel üvöltözés, csámcsogás, fokhagymás szendvicszabálás érkezett.
Most egy helloworld alkalmazás megírása kb 5x annyi időbe telik, mert sokszor veszem azon észre magamat, hogy állok a FOR ciklus közepén, nézem a képernyőt, kezem a bill. felett, és nemtudom, mit akartam írni. Erőfeszítésbe telik újra végiggondolni a logikát és folytatni.
A szoba ajtaja folyamatosan nyílik csukódik, mindig mindenki jön vagy megy. Kár is oda ajtó, olyan western-kocsma lengőajtó kéne, vagy még asse.
No ez nemtom kinek éri meg. Én ugyanúgy megkapom a fizetésem (egyelőre), csak most 2 nap helyett 1 hónapig fejlesztem ugyanazt.

Ja, egyszer régen dolgoztam 1 napot egy lizingcégnél, ki kellett volna bogarászni egy Access adatbázist, és a rá írt progamot. Kölcsönzött munkaerőként besúvasztottak egy irodába, ahol 12 telecenteres ült, fejükön a headset, és megállás nélkül, teljesítménybérben kellett hivogatniuk az adósokat, és fenyegetni őket, hogy ha nem fizetnek, különböző retorzióknak lesznek kitéve. Mikor letették a telefont, fennhangon közölték a többiekkel, hogy "a k.. va annyát a rohadéknak, most bezzeg 3 éhes gyereke van, meg elviszik a lakást a feje fölül, de bezzeg mikor felvette a kölcsönt, akkor jók voltunk!"
Délután visszamentem a központba, és közöltem, hogy vagy biztosítanak egy csendes irodát, vagy többet nem megyek oda. Nem mentem.

Jossarian 2016.10.04. 17:28:29

@Bobby Newmark: nezd, ha annyira fontos vagy mint amennyire gondolod (nem vagy) akkor lenne sajat irodad. Nekem is volt, mikor ilyen jellegu munkat vegeztem. A plebsnek jo az istallo is, ilyen egyszeru ez...

Officebusters 2016.10.05. 10:00:34

Upsz. Az előző összeállításból kifelejtettük az elementáris trollokat. My bad. :D
süti beállítások módosítása