A 20+ legidegesítőbb irodistatípus, akikkel naponta össze vagyunk zárva

2016. szeptember 19. 21:15 - Officebusters

Számos előremutató közmondás örökíti meg a kényszerű együttélés témakörét, mint amilyen a „Nagy az isten állatkertje” vagy a „Lakva ismerszik meg az ember”. Az irodista lét pedig mondhatni egy olyan aranykalitka története, amelyet Lázár Ervin írt meg, de sokszor Fliegauf Bence rendezett, és csupa olyan karakter szerepel benne, akik egytől egyik válogatott módon képesek az őrületbe kergetni minket.

 

Munkamániások

A munkamániások számtalan módon tudják megkeseríteni az ember életét. Az Excel Huszár mindenre készít egy csak saját maga által értelmezhető, 45 színes függvénnyel ellátott és pdf-ben kinyomtatott táblázatot. Az Értekezletőrült az értekezlet-összehívás szükségességének eldöntésére is összehív egy értekezletet, és évekre előre stoppolja a tárgyalókat.

A Túlkomplikáló olyan részletességgel és szájbarágósan adja át a feladatot, hogy ez alatt már vígan meg is csinálhatta volna. Káosz kapitány technikailag az irodában éli az életét, legalábbis azt a részét, amelyet az ajándék marcipántól a több váltás cipőn és az elektromos melegítőpárnán át az 1999-től datált dossziékig terjedő lista fémjelez. Ezek mindegyike az asztalán és persze mások asztalán foglal helyet. De becsületére váljék, hogy pompásan kiigazodik ebben az ősrobbanásra emlékeztető felfordulásban, hiszen a betárcsázós internettel együtt érkezett a céghez.

 

Kezdő pszichopaták

Van néhány kollégatípus, akiket csak a kezdő pszichopata csoportba lehetne sorolni. Félelmetesen jó érzékkel rendelkezik a Lidérc, aki biztosan akkor jelenik meg, ha egy határidős munka véghajrájában vagy. Föléd tornyosul, mint egy ártó szellem, és addig nem tágít, amíg meg nem oldod az ő problémáját.  

_2_by_tatyankawraith-d78r413.gif_400x225

Mániásabb verziója a Beépített ügynök, aki minden különösebb indok nélkül felbukkan, bámulja a monitorodat, belelapoz az aktáidba és hallgatózik, miközben telefonálsz - majd precízen kikérdez a részletekről.   

 

via GIPHY

Rettenetesen frusztráló típus az Antiszociális kolléga, aki fejhallgatóval a fején mereven bámulja a monitort, sokszor a telefont se veszi fel, és nem hatja meg, ha személyesen felkeresed, mert csak e-mailekre reagál (és számára mindenki más Lidérc). Mindennek a teteje viszont az Ebédtolvaj, azaz a Sikoly gyilkosának irodai mása, akiről senki sem tudja, hogy ki az, és ha nem lenne néha kézzel fogható bizonyíték a tettére, simán városi legendaként tarthatnánk számon. Ő az, aki kiveszi a hűtőből és megeszi az ebéded, megissza az utolsó adag tejet és a dobozt visszateszi üresen, a kólát meg utántölti vízzel. Megbocsáthatatlan!

 

A munkaidő alternatív eltöltésének géniuszai

Ők is egy népes tábort alkotnak. Kezdetnek itt van mindjárt a Falurádió, akit senki nem látott még ténylegesen dolgozni, viszont mindenhol ott van, és erőteljesen gesztikulálva, teljes hangerőn tárgyalja ki a véletlenül elcsípett fennforgás részleteit. Ezeket aztán természetesen egyéni látásmódjában kommentálja is. A közös térben végzett munka ádáz ellensége a Telefonfüggő, aki gyakorlatilag képtelen egy láthatatlan vonalvégi barát szava, továbbá teljes hallgatósága nélkül levegőt venni.  Mindegy, hogy teli tüdőből ecseteli a használtan vásárolt vállfái előnyeit, vagy a lelkiéletét teregeti ki a 46. Mancikámnak, pontosan annyira hasznavehető, és pontosan annyira idegesítő is, mint egy út közepére épített csapóajtó.

A Zenebutikos mindig valamilyen extrém zenei vonulat rajongója, aki kihangosítva hallgatja aktuális kedvenceit.  Közben dobol, léggitározik és csápol/szeletel. Ennél finomabb, de halálosabb eszközökkel operál az Énekes, aki a legrémesebb dalrészletet képes dudorászni, esetleg fütyülni a Felicitától a Misi Mókus főcímzenéig terjedő leleményes repertoárból válogatva. A dallam persze egész héten nem megy ki utána a fejedből.

via GIPHY

A Sportőrült fejből tudja szinte minden mérkőzés és verseny eredményét, az összes versenyző biográfiáját, és Knézi Jenőként kommentálja a munkaidőben zajló események kimenetelét.

Kajaparások

És még korántsem értünk a végére. Jöjjenek az étellel kapcsolatos fanatikusok! Alapváltozatuk, akinek már (második) reggelizés közben az ebéden jár az esze, és minden fiókjából előkerül egy kis nasi. Továbbfejlesztése: az Asztalnál kajálós kolléga, akit permanens pörköltalap-szag leng körül, és mosatlan tányérok bábeli tornya billeg az asztalán. Jobb kézzel az egeret babrálja, baljával a villával zsonglőrködik, így gyakorlatilag mindenét leeszi naponta legalább egyszer. Az ember már fél odanézni, hátha megjelenik néhány óriási csótány a morzsadombok alól.  A kajafanok elitje az Önjelölt dietetikus, aki hetente egyszer biztos szimulált szívrohamon esik át az előtted terpeszkedő étel láttán. Pontosan látja (!), milyen halálos alapanyagokat tartalmaz, valamint rögtön kész diagnózissal és életmód-változtatási tanácsokkal lát el. Ennek folyománya az Egészségmániások köre, akik valamiért mindig csoportosan léteznek, és mindig valamilyen őrült tuti kúrát csinálnak, miközben a többi kúrát tárgyalják ki.

 

Tolerálhatatlanok

És végül ott vannak azok, akik pusztán létezésükkel kergetnek ki a világból. Ilyen a Parfüméria, akinek jelenlétét még három emelettel lejjebb is pontosan érzékelik, ha liftbe száll, s már előre bekopogtat az ajtón helyette a folyosó végéről az a felhő, amit 0-24-ben maga után húz. Ezt aztán 10000% kereszthuzattal sem lehet kiszellőztetni.  Az E-mail fekete lyuk olyan, mintha a mondandódat egy darab papírra írnád fel és kidobnád a kukába, sőt, az hamarabb meglesz. Több hónapig el tud tüntetni e-maileket, úgy, hogy az IT-s se tudja visszanyomozni.

via GIPHY

Bullshitelő csak akasztott ember és bálnavadász nem volt még, de egyébként mindenről van személyes tapasztalata, vagy egy ismerősének, vagy az ismerőse szomszédjának.

komment
Címkék: irodisták

A bejegyzés trackback címe:

https://officebusters.blog.hu/api/trackback/id/tr4911728405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunny Days 2016.09.20. 20:19:39

hát, ez kb mindent lefedett
engem leginkább a Parfüméria borít ki, de hasonlóan rosszul vagyok a Szellőztetőtől, aki természetesen csak léghuzatban érzi jól magát (télen pedig akkor, ha egyenesen jégcsapok lógnak az orráról), nyitható ablak hiányában jégkamrát csinál a jól felsrófolt légkondival
és aki azért marad bent tovább, hogy végre jól beszélgethessen az anyósával telefonon, persze kihangosítva, hiszen már úgyis mindenki hazament, aztán meg jót beszélgethessen privát dolgokról a másik tovább bent maradóval, aki szintén nem siet sehová és örömmel (és jó hangosan) csacsog a másik irodájának ajtajában megállva
az a szerencsétlen meg, aki azért maradt tovább, mert reméli, hogy az esti órák nyugalmában majd haladni tud a melójával, az így járt...

cybericius 2016.09.20. 21:35:42

Engem a sunny_days jellegű kollégák idegesítenek, akik valamilyen érthetetlen okból 35 fokban akarnak ülni, miközben kint a napon is csak 30 fok van. Állandóan visszatekergetik a termosztátot, és elvárják, hogy a másik szenvedjen, aki bőrét már nem tudja lenyúzni, de a polójára simán húzhatna pulcsit. Télen pedig természetesen felnyomják a fűtést minimum 28 fokra, mert hát a szabályozhatatlan panelban ehhez szokták, és amúgy sem pörögnek annyira a munkában, hogy érezzék, meleg van.

Peetee 2016.09.21. 03:03:09

És van az a fajta, aki a munka imitálásaként a kollégáit elemzi nap mint nap és valami hülye olvasatlan blogot vezet róla.

2016.09.21. 09:37:23

A jólinformált, aki egész nap híroldalakat olvas, és mindenkivel megpróbál beszélgetést kezdeményezni azokról, aki egyébként dolgozna?

Köldök_szösz 2016.09.21. 11:49:55

@cybericius: hát bazmeg és a másik fele? Aki meg mucsafalván 15 fokban él a kertes kuckójában télen nyáron? Tudod milyen fasza dolog egész nap fázni? Vagy talán köröket kéne futni az irodában 2 számítógépezés közt hogy felmenjen a vérkeringés? Miért nem lehet valami közös nevezőre jutni?
Azért mert az emberek mocskos, önző, sekélyes , tapintatlan seggfejek!

moRtiZ 2016.09.21. 12:23:32

Hmm, én simán az "Antiszociális kollega" csoportba tartozom, már csak azért is mert rohadtul idegesít, ha minden faszsággal megzavarnak munka közben. A telefonokat ált. felveszem, de ezt leszámítva amíg nem fejezem be amit éppen csinálok nem fogom levenni a fülest, mivel ha nincs rajtam / leveszem már nyomják is a sódert, és a 2 órányi munkám opcionálisan mehet a kukába.. Sőt mivel a "Lidérc" csoport miatt muszáj ezt megtennem, ezért sokszor szívesebben dolgozok Home Office-ból.

@Köldökszösz: Nálunk hála a jó égnek az irodában mindenki elégedett a 21 fokkal, szóval légkondi odacsap, és 21-en élünk. Engem a nem szellőztető / min 25 fok kollegák az őrületbe kergetnek, egyszerűen utálom hogy bemegyek egy irodába, és ha kettőt lépek már folyik rólam a víz a levegő hiánya és a meleg miatt.

Amúgy ezek közül gyakorlatilag bármelyik emberre ráhúzható valamelyik, szóval MINDENKI idegesítő a munkahelyen ezek szerint. Ti sem vagytok szentek :D Cikkíró beleértve.

YenZen 2016.09.21. 13:50:15

Hosszú combú szőke, aki annyit van szabadságon, mint ha 6 gyerekes nyugdíjhoz közelálló anya lenne, de ha mégis benn van, kizárólag dizájner blogokat olvas és kérkedik az új Furla/O Bag táskájával :)

2016.09.21. 17:50:02

Az előző munkahelyét istenítő. Csak tudnám, miért jött el?

Officebusters 2016.09.21. 19:00:02

@moRtiZ: A cikkíró asztalnál kajálós, ebéden sopánkodós, fejhallgatós és dúdolgatós.

moRtiZ 2016.09.22. 09:29:23

@Officebusters :D

Jah és nagyon idegesítő csoportok kimaradtak :) A folyamatosan vicceskedő / "csipkelődő" kollega, akivel épkézláb mondatot nem lehet váltani, se munkaügyben se egyébként. És a "Write only" mód kollegák, akiknek tök mindegy hogy mit írsz / mondasz, fel sem fogja csak a saját véleményét, álláspontját ismételgetni, és akár a fejed tetejére állhatsz akkor sem fog változtatni rajta.

A.g.o.r.a. 2016.09.27. 17:27:37

@moRtiZ: Klinikai idiótákra gondolsz? :D Azok ellen kell a fejhallgató.
süti beállítások módosítása