Miért menjünk be minden nap dolgozni - ha nem a pénzért?

2016. november 16. 17:08 - Officebusters

10 emberből 8 biztosan zsigerből rávágja a címben feltett kérdésre, hogy „Persze, hogy pénzért járunk be dolgozni, mert a számlák, satöbbi..” Azonban ez nem teljesen igaz – igen, még Magyarországon sem. Sőt, vannak szép ellenpéldák rá Magyarországon, hogy a csillagokat leígérik az égről bizonyos pozíciók betöltéséért, amibe belefér a 6 számjegyű fizetés és az irodai jakuzzi is.  Ahogy egy különösen szellemes mondás össze is foglalja a lényeget: "ha nyelveket beszélő IT-s vagy, jöhetsz Magyarországra “pénzt nyomtatni”. De azért nézzük meg azt is, amikor nem.

tumblr_inline_naikozN3WK1qbolbn.gif_500x300

El kell ismerni: munkaerőhiány van!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: bármit is gondolunk, a szépen felfelé ívelő munkaerő-piaci trendek azt mutatják, hogy munkaerőhiány van a legkeresettebb pozíciókban.

Szlovákiában például már elnéző mosollyal szétteszik a kezüket a HR-esek, ha vezető szoftverfejlesztőt keres egy cég, de Magyarországon sem lógnak fürtökben a levadászásra váró IT-sek.

A helyzet akkor sem rózsásabb, ha azt vizsgáljuk meg, hogy egy anyacég, mondjuk egy „második Mercedes” leányvállalata települne be az országba, mert az a helyzet, hogy szinte már nincs szakképzett munkaerő. Dolgozókat kell importálni, emlékezzünk csak az elhíresült ukrán segédmunkások esetére Borsodban.

Közel sem ért még csúcspontjára ez a trend, mert a szegmens legjelentősebben fejlődő iparága, az  SSC (Shared Service Center azaz szolgáltató központok, infokommunikációs cégek) rendszerben működő vállalatok a következő években még  25%-os bővülést  fognak hozni a piacra. Úgy tűnik, ehhez nincs bődületesen sok képzett munkaerő, de a feltételek ideálisak a bővüléshez kis hazánkban, úgyhogy majd szintet lépnek a fejvadász cégek, vállalati tanácsadók is. Van még egy remek ütőkártya a cégek markában, mindjárt erről is szót fogunk ejteni.

Hol és hogyan helyezkedik el ez a rengeteg cég Budapesten, és számít-e ez egyáltalán?

A bővülés tehát szemmel látható, hiszen ha valaha éreztük volna úgy - nyilván nem, de, ha mégis hallottuk egyszer az utcán -, hogy „Mi a fenének építenek már megint egy nyavalyás irodaépületet, hát kell a hóhé..”, akkor most már színesen el tudjuk képzelni, hogy az infokommunikációs és termelőcégek menedzsertől az ügyfélszolgálaton át a csomagolókig terjedő szövevényes struktúrája megkívánja a megfelelő négyzetmétert.

Össze is szedtünk erről néhány meglepő adatot.

HOL?

Tény 1.  Az új irodaházakban 90%-os a kihasználtság 1 éven belül
Tény 2.  A legtöbb új iroda már a befejezése előtt bérlőre talál
Tény 3.  Az új bérlők több mint 70%-a a piacon már jelen lévő cég,
             ráadásul azért, mert bővülnek, növekednek, és ezért költöznek
Tény 4.  A favorit a Váci úti irodafolyosó, Vizafogó és a Lágymányosi út
Tény 5.  Nem is fukarkodnak, hiszen új építésű A kategóriás irodában
            13-15 Euró a négyzetméterenként a bérleti díj

Hozzá kell tenni, hogy az irodapiac Magyarországon, főleg a fővárosra koncetrálódik. Bár vannak SSC-k akik vidéki nagyvárosokat vettek célba - mint Pécs, Debrecen, Szeged -, azonban ez még nem vált tendenciává.

HOGYAN?

Az is tény, hogy ezek a cégek zömében a már vázolt kockafarmos vagy ömlesztett, de közfalak nélküli irodatípusban hisznek. Pontosan tudjuk mindannyian - ha van szerencsénk egy ilyen intézményben dolgozni -, hogy készít ki ez a közkedvelt nyitott iroda formátum az összes individuumával együtt.

Ettől függetlenül a mindennap kis bosszúságokat simán túléljük. Túléljük, hogy bár mindenki bejár dolgozni, senki sincs bent, mert kényelmesebben tárgyal, ötletel az irodán kívül, ezért senkit nem lehet megtalálni, vagy ellenkezőleg: állandóan csöng a telefon és az ember nyakára másznak a kollégák. Nyilván lehetne még napestig sorolni ezeket a jelenségeket.

11.gif_450x185

De mi lenne akkor, ha ezeket nem kellene túlélni? Nem kellene elviselni, hogy a melletted ülő folyton telefonál vagy expedíciót kell folytatnod a meetingpartnereidért? Váltanál, ha a fizetésed ugyanannyi maradna, de jobb körülményeket biztosítanának?

Nagyon is számít: amikor a cég van értünk és nem mi a cégért

A felmérések szerint igen, elmennénk máshova a jobb körülményekért, a nyugodtabb légkörért, a tágasabb irodáért, a jobban szervezett infrastruktúráért vagy egy jobb nevű cég kedvéért. Nem meglepő, hogy a legjobb szakemberek az összes konkurens cégnél legalább egyszer megfordulnak, míg végül valakinek sikerül megfogni őket.  

Alapvetően lássuk azt be, hogy a cégnek és a munkavállalónak valahol nem azonosak az érdekei.  Míg a cégek a költségcsökkentés oltárán ünneplik az egyterű irodákat, elvárják, hogy maximálisan motiváltak legyenek azok, akik abban dolgoznak, kvázi ott élnek napi 10-12 órát.  Munkavállalóként pedig azért annyira nem szeretünk ezekben a hodályokban és kockafarmokban dolgozni, túlélni vagy elviselni a kisebb nagyobb konfliktusokat.

Mit tesznek a cégek - merül fel a kérdés ahhoz, hogy mégis megkaparintsák a legjobb munkaerőt? 

Hogy pontosan mit tesznek, azt persze nem tudjuk, de hogy mit kellene tenniük, azt igen: amit egy azonos csajra nyomuló több potenciális kérő tenné, egymásra licitálva udvarolni a bájos kiszemeltnek. Szóval az ingyenes víz automatánál és a kondi bérletnél azért eggyel látványosabb akcióra kell gondolni, mert ezen a szinten már nem is a pénzről van szó, a cafetériáról vagy céges porschéról (na jó, de). 

giphy.gif_500x203

Most, hogy olyan időket élünk, ahol a jó szakemberek bárhova elmehetnek, be kell látni, el is fognak menni.

A sikeres cégek tehát arra is adnak, hogy a szakemberek jól érezzék magukat, például alap, hogy az irodaszék támlája ne álljon az ember hátába.

Fontos a csábító munkáltatói arculat, a stressz mentes környezet, a kompromisszum nélküli irodatér, a megfelelő juttatások, az előléptetések és a továbbképzések, de nagyon fontos tényező a kihívásokkal teli munka, az érdekes projektek.

Összefoglalva

Nem csak a magasabb fizetésért és a pénzért járhatunk be dolgozni, hanem magáért a munkáért, ha (!) vonzó és támogató környezetet biztosít a cég számunkra.

Hogy pontosan milyen ez a környezet, arra rá is fogunk térni a következő posztban. Maradjatok velük!

komment
Címkék: kutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://officebusters.blog.hu/api/trackback/id/tr5711964241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.11.18. 09:55:31

Mégis mit lehet adni?
Ingyen menzát sztárszakácsokkal?
Sörcsap az irodába?
Saját bölcsi?
Blöki ülhet az asztalom mellett?
Viccess meetingroomok Alpesi hütte, Berber sátor és XIV Lajos stílusában?
Masszázs?
Mosoda?
Céges busz a nagyobb csomópontokról?

_B_ 2016.11.18. 11:18:43

@Eltévelyedés: "Sörcsap az irodában" Ez már több helyen létezik Budapesten....

Polemius 2016.11.19. 10:34:58

A fentiekből láttam már magyar cégnél:
- ingyen menza (jó, nem sztárszakács készítette a kaját, de volt mellé önkiszolgáló ingyenes büfé gyümölcsöktől a rágcsálnivalókig mindenfélével)
- sörcsap
- saját gyerekmegőrző
- kutya bemehet
- barátságos tárgyalók, pihenők, játékszoba (van, ahol játékkonzollal, máshol ping pong asztallal, stb)
- vidéken céges busz, amit hozza-viszi a dolgozókat

Szóval igen, ezeket, és még más juttatásokat is meg lehet találni a magyarországi munkáltatók egy részénél.

Ezzel áll szemben az a fajta munkaadó (vagy inkább főnök-típus), aki elvárja, hogy valaki betegen is bemenjen dolgozni, ha mégsem akkor szabadságot vegyen ki, ne betegszabadságon legyen, fél órával munkaidő előtt kezdj dolgozni, és egy órával utána is ott legyél, ha szól, menj be hétvégén is (szerencsés esetben legalább az alap órabérrel kifizeti), és a szolgájának tekint, nem partnernek a munkában.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.11.19. 15:35:49

@_B_: Ingyen? :)
@Polemius: Én is láttam már a fentieket, csak mindegyiket egy cégnél. Mert külön külön aranyos, igy együtt azért üt. Meg amiről nem szereztem tudomást. Igaz, nem Magyarországon.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.11.19. 16:03:26

Amúgy amivel engem komolyan motiválni lehetne és értékként tartanám számon
-Céges bölcsi
-Blökit se hagynám otthon.
-Rendes, sokféle egészséges kaja ebédre.
-Egészséges rágcsik (persze, jó a zacskó chips is, de attól elhizok)
-Rendes kondibérlet
-Autó. DE! Nem a standard focus-passat akármi, legyen olyan, amit választok(tudom, úgy macerás a flottafenntartónak, értem én). Ha én a 40 éves oltimerre vagyom, akkor az. Ha kisbuszt akarok a 4 gyerekemnek, akkor az. Alternativaként, egy tisztes keretösszeg, amit meg is tarthatok, ha történetesen az iroda mellett lakok 3 percre gyalog.
-RENDES KÁVÉ. Nem autamatás szar, nem kotyogós, nem hig saras viz, nem nespresso kapszulás csoda(még az a legjobb a sok rossz megoldásból), hanem egy rendes kávégépen készitett, krémes tejhabos, úgynevett KÁVÉ Ha elég nagy a cég, egy barista sem árt mögé, és akkor nem forrázza le magát a kedves munkavállaló.
-Ha egy 6 óránál hosszabb repülőút miatt nem kell puncsolni és különengedélyért rohangálni egy business-jegyért.
-Egy kényelmes, szép nagy asztal, annyi monitorral, amennyit szeretnék.
-Egy olyan laptop, amit én választhatok. herótom van a szarabbnál szarabb, kényelmetlen és alkalmatlan cuccoktól. Ide tartozik az egyéb IT felszerelés, lásd egy ergonómikus billentyűzet, egy rendes headset amivel telefonálhatok, stb.

Hisztis vagyok? Lehet. De amig látom, hogy hasonlók léteznek, addig lehet álmodozni:)

I_Isti 2016.11.21. 09:48:06

@Eltévelyedés:
-Egy kényelmes, szép nagy asztal, annyi monitorral, amennyit szeretnék.
-Egy olyan laptop, amit én választhatok. herótom van a szarabbnál szarabb, kényelmetlen és alkalmatlan cuccoktól. Ide tartozik az egyéb IT felszerelés, lásd egy ergonómikus billentyűzet, egy rendes headset amivel telefonálhatok, stb.

Pontosan! Én már ott tartok, hogy inkább vettem magamnak saját billentyűzetet, mert a céges ugyan roppant strapabíró, és tartós, de a gombok lenyomásához akkora erő kell, mintha legalábbis az ember nem az ujjaival gépelne, hanem kalapáccsal. A saját egér ugyancsak, ugyanis egy igen ócskának kinéző, 630ft-os tescós egér is jobb, mint amit alapból a géphez adtak....
süti beállítások módosítása